MiniShepard

Rasen

Rasen Miniature American Shepherd godkändes fullt ut av den Amerikanska kennelklubben (AKC) den 1 juli 2015 efter ha tillhört gruppen ”miscellanous” sedan den 27 juni 2012 och tillhör nu Herding Group.

Sedan maj 2011 har rasen registrerats i The Foundation Stock Service (FSS) av AKC.

Rasens specialklubb är MASCUSA som är knuten till AKC.

Det finns flera tusen registrerade MAS-hundar i rasens hemland USA. I Sverige beräknas till omkring 400 stycken. De flesta är registrerade i MASCUSA. Flera av dessa har importerats från USA och även från några av våra europeiska länder.

Rasen har redan hög popularitet i Tyskland och Frankrike.

SKK skickade 2016 vår ansökan om rasens godkännande i Sverige vidare till NKU (Nordisk Kennel Union) och på mötet den 23/2 2017 beslutades att rasen blev godkänd i alla nordiska länder med utställningsrätt fr o m 1/1 2018.

 


 

Mini amerikansk shepard! (Mas)
Alert, smidig och vill gärna lära sig mycket!
Det är en relativ ny ras i Sverige. 2017 blev den godkänd för utställning och hundsport. Rasen kommer ursprungligen från USA där den skapades av små australien shepard, en vallhundras. Vallegenskaperna finns kvarhos de flesta miniature american shepards, liksom viljan att arbeta och samarbeta med människor. Det är med andra ord en hund som vill ha action och passar till de flesta hundsporter.En mas skall vara en alert hund med energiska, lätta rörelser.
Det är en vig och smidig hund,stark och uthållig.
Storleken hanhundar 35,5-46 cm. Tikar 33-43 cm,kroppen är något längre än hög.
Pälsen är medellång med underhull, färgerna är många och färgteckningen mycket individuell.Hunden kan vara enfärgad eller melerad,med eller utan tanteckningar.Grundfärgen är svart eller röd till rödbrun.
Svansen kan vara lång,halv eller stubbsvans naturligt.
Masen ska ha ett uttrycksfullt huvud med mandelformade ögon som kan vara bruna i olika nyanser,blå eller melerade.Nostryffeln är svart eller leverbrun beroende på hundenspälsfäg.

_20200716_162809 (1)