En Kompis Med Aktivitetsbehov

Borderterriern är till sitt ursprung en allsidig jakthund. Den har aldrig blivit "utställningsavlad", utan har förblivit en rustik, sund hund som älskar att arbeta - det må gälla jakt, lydnad, spår, agility eller lek och ras med familjemedlemmarna. Dess förmåga att koppla av mellan passen gör den till en behaglig familjehund - att ligga i knät och gosa och hålla ett öga på kökets aktiviteter hör till favoriterna inomhus.
Borderterrier är en av de friskaste hundraserna idag. En borderterrier på 14 år - pigg och alert - är ingenting ovanligt.

Historik

Borderterriern härstammar från de gamla jaktterrier som fanns i gränstrakterna mellan England och Skottland (The Border District). Den användes som skadedjursbekämpare, främst på räv, och skulle orka följa jaktlaget under en dag och ändå ha krafter kvar att gå ner i grytet, om räven tog sin tillflykt dit. Därför behövdes en högbent, snabb och uthållig hund, tillräckligt smidig för att ta sig igenom trånga passager. Den måste också vara intelligent och självständig, samt kunna samsas med andra hundar i flocken.
Rasens vänner dröjde länge med att få borderterriern godkänd av brittiska kennelklubben, men var rädda att hunden skulle hamna i fel händer, bli en utställningshund och förlora ursprungliga egenskaper. När rasstandarden slutligen skrevs och godkändes på 20-talet kom den sålunda att helt bygga på hundens funktion som snabb och uthållig grythund, vilket den fortfarande gör.

Utseende

Borderterriern är i alla avseenden en mycket välbalanserad hund med:
• en behändig storlek - ca 35 cm hög och med vikt runt 7 kg  
• benlängd, styrka och uthållighet att följa en ryttare till häst
• ett utterliknande huvud med bred flat skalle och kraftig nos
• djup, smal och lång kropp, kraftiga käkar och tänder, löst skinn som gör att den kan "glida" genom trånga passager, och dubbel päls - varm ull underst och sträv vattenavstötande överst - allt detta gör den väl rustad för ett nappatag i gryt

Mentalitet

En borderterrier älskar människor och särskilt barn, som den har stort tålamod med - det är inte i första hand som vakthund man väljer rasen.
En borderterrier är glad och vänlig, kontaktvillig och röstkänslig. Eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags räcker det ofta att skärpa tonen när den gör något galet. Med beröm och uppmuntran lär den sig fort olika saker.
En borderterrier är påhittig och tycker om att stå på egna ben. Den är aktiv till sin läggning och kan sysselsätta sig själv - undersöka alla hål och spår ute, kasta omkring med en leksak inne.
En borderterrier skäller inte i onödan.
En borderterrier samsas och leker gärna med andra hundar. Den startar sällan slagsmål men går heller sällan undan om den blir provocerad.
En borderterrier är en jakthund - familjens katt och även andra husdjur kan känna sig säkra, men utanför familjekretsen räknas dessa som jaktbyte.

Aktiviteter

En borderterrier tycker inte om att vara ensam. En heltidsarbetande familj är ingenting för den.
En borderterrier behöver minst en rejäl promenad varje dag. Helst förstås utan koppel i trafiksäker miljö, men huvudsaken är att den får sträcka på benen ordentligt och använda sitt luktsinne.
En borderterrier trivs bättre ju mer den får använda sitt huvud - den är ju en arbetande terrier.
Borderterriern är ursprungligen en jakthund och används fortfarande som sådan. Den har idag blivit populär eftersökshund och kortdrivare på framför allt klövvilt.
För den som inte jagar finns många andra aktiviteter som passar borderterrier förträffligt.
I Sverige tävlar man framgångsrikt lydnad och agility, och rasen har många champions i dessa grenar.
Även i bruksgrenarna spår och sök finns framgångsrika ekipage.
Därhemma kan man lätt lära in konster av olika slag!

 Pälsvård

En borderterrier behöver inte mycket pälsvård - en genomkamning då och då, bortplockning av den sträva överpälsen (trimning) 2 gånger om året är fullt tillräckligt för familjehunden. Den lite händige kan lätt själv lära sig detta. Den sträva pälsen är mycket smutsavstötande, så schamponering behövs sällan.

Källa: http://www.borderterriersallskapet.com/

 

valp

BORDER TERRIER TRE VECKOR!!

Border Terriern är en mycket glad hund lätt att ha med sig på långa vandringsturer, cyckelturer, bilen, båten även  ridturer.

En hund som tål att vara ute i alla väder. Den tycker om sin familj och är alltid nyfiken, gillar att lära sig nya saker. Border Terriern älskar människor och barn den har stort tålamod, den är glad, vänlig, kontaktvillig och röstkänslig. Eftersom den vill vara sin ägare till lags räcker det ofta med skärpa tonen när den gör något galet. Med beröm och uppmuntran lär den sig fort olika saker.

Border Terrern är en aktiv hund som klarar att sysselsätta sig själv. Undersöka spår på skogpromenaden och eventuella hål som kan finnas i marken. Inomhus tycker den att det är väldigt roligt att kasta omkring en leksak. Bordern har en fantastisk förmåga att koppla av inne går gärna och lägger sig på sin favoritplats.

Vad man inte bör göra är dragkampslek då kan man väcka stor kamplust, den typen av aktivitet kan i värsta fall bli hundens favorit.

Träna lydnad i korta pass den unga Bordern har ofta ont om tålamod den gillar variation, utnyttja det i stället för att gå i konflikt, då blir bandet mellan er starkare i stället för tvärtom. 

Border Terriern är en väldigt bra kompis som tydligt visar att du och resten av familjen är de mest betydelsefulla varelserna som i dess närvaro. Den är lekfull, har en krafig motor och kan bli en lika rolig som följsam kanonkula, t ex på en agilitybana. Även spår, lydnad och gryt är passande aktiviteter.

Flockkänslan gör den också till en familjehund som helst alltid vill vara med sina nära kära i familjen. Barn är inga problem alls så länge de respekterar att en hund är en hund och inte en leksak.

Jaktlusten finns kvar, den är mindre i vissa avelslinjer men det föds inte en enda border terrier som inte instinktivt reagerar när hare rör sig på en stubbåker eller när det doftar vilt ur en håla i marken.

Hälsan på border terrier är frisk och sund.

Vård av päls: Den strävhåriga pälsen kräver inte så många minuter i veckan man kan kamma igenom pälsen när man har varit ute i skogen. Jag brukar rekommendera att man vardagstrimmar ungefär tre gånger om året. Skall man ha hunden på utställning får trimma lite oftare. 

Bäst av allt är att Border Terriern inte fäller!